Activități în liceele din Vidra şi Odobeşti, jud. Vrancea

Ne pregăteam să scriem un articol complex despre ce au învățat liceeni împreună cu noi luni și marți, dar am citit marturia trainerului Mihaela Mariș și am hotărât să lăsăm textul complicat pentru săptămâna viitoare, când o să mergem în 22 de clase din Târgu Jiu.


„Două zile frumoase de toamnă, 130 de tineri liceeni curioşi şi un urs întâlnit la marginea drumului.
Pornind de la zicala “Nicio acţiune nu este neînsemnată”, am plecat la liceele din Vidra şi Odobeşti cu gândul de a le trezi interesul faţă de natură şi de aria lor protejată. Însă am plecat din mijlocul tinerilor cu soluţii la probleme reale cu care aria lor protejată se confruntă, cu o promisiune ca toţi să reducem consumul casnic de apă, cu experienţe noi de viaţă şi cunoştinţe care le poate oferi o nouă direcţie în viaţă, precum şi cu experienţa realităţii virtuale care, pentru câteva minute, i-a dus în mijlocul naturii şi a tot ceea ce ea reprezintă şi i-a ajutat să îşi depăşească limite sau fobii.
Cu toţii am făcut un pas înainte, fie că am vorbit despre reciclare, tăierea arborilor, despre reducerea impactului negativ asupra naturii, fie că au lucrat în echipe şi au fost în roluri de management ale ariei lor protejate, păstrându-şi creativitatea în găsirea de soluţii la ceea ce ar putea reprezenta o problemă pentru comunităţile din zonă: carnivorele mari.

Proiectul “Activăm viitori Lideri pentru protecţia naturii” aduce în lumina reflectoarelor natura, ajutând tinerii să conştientizeze şi să descopere ceea ce poate, până în acest moment, a fost necunoscut sau doar o posibilitate de petrecere a timpului liber. Mai mult de atât, le oferă oportunităţi de formare, de dezvoltare personală, crescând alături de Fundaţia Propark pentru Arii Protejate timp de 3 ani, într-o manieră responsabilă şi activă.”


Mulțumim Parcul Natural Putna Vrancea pentru sprijin!