La poalele mărețului RETEZAT

La mijloc de iunie un grup entuziast de 20 de liceeni a descins la Casa Cânda din Sălașu de Sus, gata de aventură, explorare, activități variate și relaxare. Aceștia au fost chiar câștigătorii proiectului ”Activăm Viitori Lideri pentru Protecția Naturii” desfășurat de ProPark Fundația pentru Arii Protejate în parteneriat cu Parcul Natural Lunca Mureșului (Arad), veniți să studieze la fața locului minunățiile Parcului Național Retezat, să compare speciile ocrotite și probleme sau provocările cu care se confruntă ariile protejate.

Tinerii au fost îndrumați de patru adulți, fiecare cu un domeniu de expertiză (protecția mediului, activități de tineret, coordonarea proiectelor și cunoașterea spațiului geografic), toate cele derulate fiind atent coordonate – pentru ca rezultatele la final de tabără să fie complexe.

Ascensiune Retezat, drumeție la cetatea Mălăiești și Poiana Narciselor, activități variate pe grupe, prezentări exhaustive făcute de experți pentru Geoparcul Internațional UNESCO Țara Hațegului, Parcul Natural Grădiștea Muncelului Cioclovina,  Rezervația de Zimbrii Hațeg – Silvuț, seri cu cântec și film, sporturi diverse dar și timp liber – sunt cele de care au avut parte tinerii în cele 5 zile intense.

Beneficiind și de condiții excelente de cazare, cu o curte ideală pentru activități și mese copioase (tradiționale), cu un personal plin de disponibilitate, plus condiții meteo ideale în acele zile – concluziile nu au putut fi decât la superlativ!

Proiectul merge mai departe (încă doi ani) iar experiența din tabără a creat amintiri memorabile și va fi de mare, mare folos pentru tot ce va urma.

Prof. Marius Țiu – Colegiul Național ”Elena Ghiba Birta” Arad