V-am povestit, de-a lungul verii anului 2022, despre proiectul nostru „𝘼𝙘𝙩𝙞𝙫𝙖̆𝙢 𝙫𝙞𝙞𝙩𝙤𝙧𝙞 𝙡𝙞𝙙𝙚𝙧𝙞 𝙥𝙚𝙣𝙩𝙧𝙪 𝙥𝙧𝙤𝙩𝙚𝙘𝙩̦𝙞𝙖 𝙣𝙖𝙩𝙪𝙧𝙞𝙞”.
Am fost împreună cu elevii selectați în program – și profesorii lor – în taberele tematice, în care, împreună cu trainerii noștri, am pregătit un program de educație inovativ, legat de importanța conservării naturii în contextul schimbărilor climatice.
Următoarea etapă a proiectului constă în pregătirea acestor tineri (din cele 6 licee selectate inițial) ca viitor lideri în domeniul protecției naturii.
Astfel, aceștia se vor implica în procese de decizie legate de ariile protejate pe care le au în grijă, prin formarea de echipe și constituirea a 5 Consilii Consultative și 5 Consilii Științifice, gestionate de ei, pentru fiecare arie protejată.
Vor avea susținerea specialiștilor din parcurile naționale sau naturale, în care s-au afiliat prin acest proiect: Parcul Natural Lunca Mureșului, Parcul Natural Grădiștea Muncelului-Cioclovina, Parcul Natural Putna-Vrancea, Parcul Național Piatra Craiului și Parcul Național Defileul Jiului.
De asemenea, la București vor forma și un Cabinet de Consilieri de Mediu al Tinerilor. Prin acesta, elevii vor propune decizii și proiecte de acte normative.
Tinerii vor învăța prin practica directă, pe subiecte de maxim interes pentru ariile protejate selectate, pentru a găsi soluții reale și eficiente la problemele cu care se confruntă aceste zone.
Credem în misiunea acestui proiect prin care începem, cu adevărat, pregătirea într-o multitudine de forme, a celor care vor putea fi lideri în domeniul protecției naturii.
Proiectul „Activăm viitori lideri pentru protecția naturii” este realizat cu sprijinul financiar Active Citizens Fund – Romania, program finanțat de Islanda, Liechtenstein și Norvegia prin Granturile SEE 2014-2021.educatieecologica