Liceul „Ion Constantin Brătianu” din Hațeg, în tabăra Viitori Lideri

Pentru elevii Liceului Teoretic I.C. Brătianu din Hațeg, care au fost în tabăra Viitori Lideri, din Sălașu de Sus, au fost zile intense, interesante și productive.
 
Sub îndrumarea traineri-lor Elena Lupoaea-Petrea și Alexandru Bulacu și a doamnei profesoare Indrecan Mihaela, ne-am format grupele și ales mascotele, ne-am cunoscut mai bine, am lucrat și ne-am jucat în echipă.
 
Apoi, timp de două zile am experimentat conexiunea la valorile naturale despre care am vorbit atât în sesiunile din școală, cât și în prima zi de tabără. Am pornit să descoperim bogățiile celor 3 arii protejate care ne înconjoară: Parcul Național Retezat, Parcul Natural Grădiștea Muncelului-Cioclovina și Geoparcul Dinozaurilor Țara Hațegului. Ne-am îmbogățit cu: istoria, geografia, poveștile și legendele locului, floră, faună (urme, lăsături, cuiburi căzute din copac).
 
Am parcurs poteci tematice care ne întăresc ideea conexiunii omului cu natura, am gustat din bunătățile preparate de oamenii din sat. Am închis ochii și am ascultat muzica pădurii, ne-am lipit urechea de copaci, pentru a le asculta sfaturile bătrânești.
 
Ziua a patra de tabără a foset o zi de studiu și de retrospectivă:
  • după vizita drei Lucia Ursu – responsabil educație și relația cu comunitățile la Parcul National Retezat , în urma căreia tinerii au descoperit o bună parte din valorile primului parc național înființat în România și au ”gustat” puțin din viața de ranger.
  • am identificat animalele sălbatice după lăsăturile găsite în traseul de ieri
  • am jucat diferite roluri – stakeholderi într-o arie protejată
  • am organizat campanii politice cu partide verzi (și mai puțin verzi) în urma cărora tinerii noștri și-au exprimat votul în mod democratic; acesta a fost un bun exercițiu pentru alegerile ce vor avea loc peste 2 ani, când viitorii noștri lideri își vor exprima votul pentru prima dată în viața de adult;
 
Iar la finalul zilei dragii noștri tineri entuziaști au reprezentat artistic toate experiențele din ultimele zile. Ne-au emoționat, ne-au distrat și onorat în același timp.
 
Proiectul „Activăm viitori lideri pentru protecția naturii” este realizat cu sprijinul financiar Active Citizens Fund – Romania, program finanțat de Islanda, Liechtenstein și Norvegia prin Granturile SEE 2014-2021.educatieecologica